Nyheter

3 december, 2019 Julklassiker från Norrland, på – och runt – julbordet

Till julen samlas nya och gamla favoriter både på – och runt – julbordet. Hos oss hittar du julens alla klassiker, tillagade med kärlek, de finaste råvarorna och en stor dos norrländsk mattradition.

Skinka
Julskinkan är en hjälte på julbordet som få av oss vill vara utan. På senare år har den klassiska kokta skinkan fått sällskap av gårdsskinka, premiumskinka och färdiggriljerad julskinka. Många vill inte vara utan julskinka men drar sig för att köpa en hel. Då är det tur att det finns skivad skinka – du kan till och med få den griljerad. Båda våra varianter har fått förbättrade recept och tunnare skivor i år.

Julkorv
Julkorven är en av våra allra äldsta julbordsrätter. Och inte är det konstigt att den fortfarande är en av våra stora favoriter. Vår kokta julkorv har den klassiska julsmaken som kommer från bland annat ingefära och kryddnejlika. Gott också att servera med hemlagat potatismos och senap om man vill äta det fler gånger än till julbordet, och det vill man ju!

Kalvsylta
Vår omtyckta kalvsylta har fått ny design men självklart är det samma goda sylta på insidan. Kalvsylta är en delikatess som med van och varsam hand har tillverkats i generationer. Vi utgår ifrån ett riktigt bra kalvkött och använder inget nitritsalt (det är därför den blir lite grå). Ett riktigt norrländskt mathantverk som förgyller julen.

Prinskorv
Våra Norrlandsprinsar tillverkas på traditionellt vis, med riktigt bra råvaror. Vi har också prinskorvar i naturskinn som röks med äkta alspån. Båda är klassiska prinskorvar av hög kvalitet, bara lite olika i sin karaktär och rökighet. Om det är trångt på spisen i jul är ett tips att steka prinskorvarna i långpanna i ugnen!

Köttbullar
Hur vill du ha dina julköttbullar? Rullar du köttbullarna själv får du dem precis som du vill ha dem. Vi väljer lagom stora och saftiga, kanske smaksatta med lite kryddpeppar för den rätta karaktären på julbordet. Oavsett vilken sort du väljer, nöt-, fläsk- eller blandfärs så smakar köttbullarna självklart bäst med lokalproducerat kött.

Facebook Email

21 oktober, 2019 Årets Hållbarhetspris till Alviksgården

Vid prisutdelningen av Luleå Business Awards 18 oktober vann Mikael & Anne Hugoson ”Årets Hållbarhetspris” för arbetet med Alviksgården. 

Mikael Hugosson är ägare av Alviksgården och är också störste ägare och ordförande i Nyhléns Hugosons Chark AB:
– Det är jätteroligt, för alla i företaget, att vi vann det här fina priset. Vi har haft den inriktningen sedan lång tid tillbaka; att vi jobbar med naturen och för grisarnas bästa. När man gör så, då kan man kombinera det som är miljömässigt rätt med djurens bästa och dessutom få ett bra ekonomiskt resultat av investeringarna, säger Mikael Hugoson.

Under 2018 färdigställdes ett nytt modernt grisstall på Alviksgården. En biogasanläggning uppfördes här redan år 2000 som en av de första i Sverige. Den tar emot slakteriavfall som sedan omvandlas till el. Från biogasanläggningen utvinns även en stor mängd biogödsel som sprids till omkringliggande åkermark och på så sätt bidrar gården till att sluta det biologiska kretsloppet.

På Alviksgården finns också en ny flispanna som producerar värme. Den eldas med massaved från de närliggande skogarna. Biogasanläggningen och flispannan tillsammans gör att Alviksgården är helt självförsörjande på värme och till stor del på elström.

Motiveringen till priset lyder: ” Naturen i fokus och med djurens bästa framförallt. Alviksgården har jobbat med hållbarhetstänk under 40 år i Norrbotten. Förutom en god djurhållning har företaget satsat på en egen biogasanläggning och är helt självförsörjande på energi. Biogödsel ger näring åt de egna markerna som i sin tur producerar foder åt djuren. Den här företagaren var tidigt ute med hållbarhetsfokus och har målmedvetet och engagerat fått till ett helhetstänk för det lokalproducerade”

 

Facebook Email

16 september, 2019 Två nya färdigrätter med nötkött!

Våra omtyckta färdigrätter har fått sällskap av två nyheter. Precis som våra andra färdiglagade rätter är det rejäla portioner av vardagsmat där vi lägger stor vikt vid råvarorna och detaljerna i tillagningens alla led. Särskilt petiga är vi med köttråvaran. Vi använder oss enbart av norrländska kött- och charkråvaror och är den enda lokala leverantören av färdigmat med nötkött. Alla rätter lagas från grunden i vårt eget kök i Boden.

 • Nötstek med portvinssås och potatisgratäng
  Nötsteken har vi tillagat sous vide för att köttet ska bli extra mört och saftigt. Till den serveras portvinssås och en krämig potatisgratäng gjord på grädde.
 • Norrländsk köttgryta med kulpotatis
  En mustig köttgryta gjord på den smakrika bringan, som fått koka länge med rött vin, champinjoner, morot och vårt eget bacon. Serveras med stekt kulpotatis.
Facebook Email

30 augusti, 2019 LÄGG PÅ… Skivade charkuterier från Norrland

Skivade charkuterier från Norrland.
Har du tänkt på vad mycket du kan lägga pålägg på? Från frukostfrallan till matiga middagar och festliga små tilltugg. För varje tillfälle finns många varianter att välja mellan: klassisk kokt skinka, alspånsrökta varianter och lufttorkade delikatesser.
Vi älskar pålägg men tycker att namnet är för snävt för att rymma alla möjligheter. Så vi vände lite på bokstäverna. Med uppmaningen Lägg på… vill vi inspirera till nya upptäckter bland våra skivade charkuterier från Norrland.

 • Frasiga minivästerbottensostpajer med lufttorkad skinka 
 • Charktoppade potatisar med pepparrotskräm
 • Knäcke med björkrökt skinka, parmesankräm och hjortron 
 • Surdegscrostini med älgsalami, örtkräm och stora kaprisar 

Ta del av recept på norrländska tapas här: http://nyhlenshugosons.se/recept/receptkategorier/#Pålägg 

Facebook Email

9 maj, 2019 Vi grillar med Lotta Öström

Ett stort utbud av korvar och köttdetaljer som gör sig perfekt på grillen. Recept som får smaklökarna att jubla och tips som gör det enkelt att lyckas. Välkommen till vår norrländska grillsommar!
En av de stora publikfavoriterna i 2018 års upplaga av ”Sveriges Mästerkock” var Lotta Öström, den glada och rättframma norrbottningen som fick oväntat besök i köket av Leif Mannerström.
Den stora kärleken till Norrland och det norrländska skafferiet delar vi med Lotta. Ett samarbete kändes klockrent och kommer att märkas på flera håll framöver. Inför grillsäsongen har vi till exempel tagit fram recept och filmer som ska göra det både enklare och roligare att laga riktigt god mat på grillen.

Sommarens grillnyheter

 • Grillskiva ramslök och vitlök

Fint marmorerad fläskkarré som vi skivat och marinerat i en kryddblandning med bland annat ramslök och vitlök. Det ger en mild och mustig smak, nästan som vitlökssmör. Går snabbt och enkelt att grilla på direkt värme.

 • Spareribs

Smakrika tunna revbenspjäll marinerade med vår originalgrillkrydda där paprika och svartpeppar är de mest framträdande smakerna. Supergoda att grilla, särskilt när de får grillas under lite längre tid på indirekt värme. Då får de rätt smak och konsistens.

Facebook Email

« Tidigare nyheter Äldre nyheter »