Köttkunskap: Lyckas med grillat

Lyckas med grillat

Det är något visst när doften av grillat sprider sig i trädgårdarna under våra ljusa sommarkvällar.
Med ett bra lokalproducerat kött och lite grundläggande kunskap om grillteknik blir det enkelt att få ett riktigt bra resultat.

Här har vi samlat våra bästa tips och recept som hjälper dig att lyckas – oavsett om det är burgare, skivat eller helt kött som ligger på gallret.

Bland årets nya grillprodukter hittar du bland annat smakrika burgare, en skinnfri korv med hög kötthalt och fina kryddade detaljer.  Här kan du läsa mer om våra nyheter.

Och du – glöm inte bort grillen resten av året, det är ju alltid lika gott med grillat!


Filmer

I de här filmerna berättar vår produktchef Lina Nordström om hur du bäst hanterar olika köttdetaljer på grillen och ger tips på passande tillbehör. Blir du sugen på att laga till Linas grillrätter så hittar du alla recept här.

Hamburgare 

Skivat kött

Helt kött


Lina svarar på dina grillfrågor

Att grilla är i grunden inget svårt. Hemligheten är ofta tid – och tålamod. Sen skadar det inte med lite fördjupad kunskap, både om grillteknik och smaksättningar, för att verkligen göra råvarorna rättvisa. Lina Nordström har en stor passion för mat och har en bakgrund som kock och deltagare i Sveriges Mästerkock innan hon landade hos oss som produktchef. Här ger hon sina bästa tips!

Vad ska jag använda för färs till mina egna hamburgare? 
Hur gör jag för att burgarna ska hålla formen?
Vad är smashburgers?
Hur ska jag krydda mina hemgjorda hamburgare?
Hur länge ska burgaren ligga på grillen?
Tips på hur man kan variera sin burgare?
Hur länge ska skivat kött grillas?
Vilket kött passar bäst att grilla i hel bit?
Marinad, rub eller glaze – vad ska man välja?
Hur använder man rökspån?
Hur länge ska köttet grillas?
Vad innebär direkt och indirekt grillning?
Hur undviker jag att köttet fastnar på gallret?
Briketter eller kol?
Hur grillar man färskkorv?
Gasol eller kol?
Vilka redskap behöver jag?
Kan jag tillaga era grillprodukter utan grill?


Vad ska jag använda för färs till mina egna hamburgare?

Det finns många olika skolor om hur du gör världens bästa burgare. Mitt tips är att du provar dig fram och hittar just ditt favoritrecept, vi tycker ju alla olika. Då får du också äta en hel del burgare på jakten efter bästa färsmixen!

Min personliga favorit är en rätt grovmald nöt- eller blandfärs med fetthalt på minst 20%. En färs på högrev, bringa eller rostlock ger smakrika burgare. Hjälp gärna fetthalten på traven genom att blanda upp med lite fläskfärs eller kanske lite rökt malt sidfläsk. Smaken sitter ju i fettet, hamburgaren får den rätta karamelliserade ytan – maillardeffekten som det också kallas – och gör den så där härligt saftig som vi vill ha den. Dessutom fastnar den inte lika lätt på grillgallret.

Tillbaka till frågor. 

Hur gör jag för att burgarna ska hålla formen?

Tänk på att burgarna blir bäst om köttfärsen är kall när du bearbetar den och formar dina hamburgare. Varm råvara påverkar proteinet i köttet, fettet smälter och fördelas dåligt – färsen blir helt enkelt inte lika bra. Hantera färsen så lite som möjligt, överarbetad köttfärs ger lätt sega och torra hamburgare. Forma burgare snabbt med försiktig hand. Om du trycker till lite i mitten på dem och nästan formar en liten grop så behåller de formen bättre och drar inte ihop sig lika lätt till bollar igen när du grillar.

Tillbaka till frågor. 

Vad är smashburgers?

Smashburgers gör du genom att lägga en löst formad färsboll på en het stekyta – här funkar grillgallret dåligt tyvärr. Sedan trycker du till med ett redskap och pressar ned färsen mot stekytan för att forma burgaren. Det blir inga luftbubblor och en jämn, stor yta på färsen får direktkontakt med värmen. På så vis får du en fin jämn ”crust”. Somliga menar att detta gör susen för både smak och textur och att smashburgers är de allra bästa burgarna.

Tillbaka till frågor. 

Hur ska jag krydda mina hemgjorda hamburgare?

Med gott lokalt kött tycker jag inte att man behöver krångla till det allt för mycket med kryddningar eller glaze. Salt och svartpeppar är egentligen det enda du behöver, sen får köttet tala för sig själv. Salta och peppra precis innan de går på grillen. Saltar du färsen långt innan riskerar den att dra vätska ur färsen och göra den torrare.

Våra färdiga hamburgare är redan kryddade, så då behöver du inte tänka mer på det. Det finns både naturella färdiga burgare och med smaksättning.

Tillbaka till frågor. 

Hur länge ska burgaren ligga på grillen?

Grilla 3-4 minuter per sida. Du kan se på den röda köttsaften som ändrar färg när de är genomgrillade. Men undvik att trycka på burgarna! Vi vill behålla så mycket köttsaft i dem som möjligt. Beroende på tjocklek kan en riktig bjässe till burgare behöva gå på eftervärme några minuter i ugnen lite för att bli perfekt.

Tillbaka till frågor. 

Tips på hur man kan variera sin burgare?

Grilla hamburgerbrödet lite innan servering eller varför inte prova att baka ditt eget hamburgerbröd! Eller tänk lite utanför boxen och servera burgaren som en salladswrap med fräscha tillbehör och en ört- och limeaioli. Jag gillar att göra min egen tryffelmajo, en smakrik coleslaw eller hemgjorda fries.

Tillbaka till frågor. 

Hur länge ska skivat kött grillas?

Använd en stektermometer för att vara säker på att köttet är genomstekt, det är särskilt viktigt med fläskkött. Där rekommenderas alltid servering genomstekt till innertemperatur på 68-70 grader. Men var försiktig, jag tycker inte att fläskkött tjänar på att överstekas – håll noga koll på din grill så att skivorna inte blir torra och sega. Skivat nötkött är mer en fråga om tycke och smak, det varierar också något för olika styckdetaljer – och garanterat kommer någon opponera sig, för om stekgrader tvistar de lärda!

När det gäller kött i skivor så finns det också andra tricks som man kan ta till för att kolla om köttet är klart. Genom fingertricket kan du jämföra ditt kött och få en uppfattning om stekgrad: Använd din hand, håll ihop tummen med olika fingrar och tryck på det mjuka partiet på insidan av handen. Jämför med köttet: Rare = tummen och pekfingret, Medium = tummen och ringfingret, Well done = tummen och lillfingret. Ett annat sätt sägs vara att jämföra köttbiten med din kind, haka och näsa. Kinden = Rare, Hakan= Medium och Näsan = Well done.

Tillbaka till frågor. 

Vilket kött passar bäst att grilla i hel bit?

Välj gärna hel ryggbiff, entrecote, slaktarbiff eller flankstek av nöt. Ju mer marmorerat kött desto bättre! Fettet är smakbärare och hindrar biten från att bli allt för torr – vänta därför alltid med att skära bort fett du inte vill servera till efter grillningen. Har du inget emot att sedan tranchera upp kött med ben så skulle jag absolut föreslå detaljer med ben så långt det möjligt, saftigare än så blir det inte!
Det lite fetare fläskköttet lämpar sig därför också väldigt bra för tillagning på grillen. Till exempel hel fläskkarré eller en bit välkryddad fläsksida. Pluma, eller kotlettkappa som det också heter, är en tunnare fjäderformad köttdetalj som du hittar på grisens framdel. Mycket mör och marmorerad, saftig och tacksam att grilla!

Tillbaka till frågor. 

Marinad, rub eller glaze – vad ska man välja?

Marinad är en vätska som köttet får ligga i och absorbera i timmar, eller dagar om man så vill, för att tillföra djupare smak och göra köttet mörare. Ofta med någon form av syra, som vin eller citron, salt, örter och ibland olja.

Rub är en torr kryddblandning med eller utan salt och ibland med finhackade färska kryddor som du gnuggar in i köttet precis innan grillning.

Glaze är en tjockare sås, alltid med någon form av sötma i, som penslas på köttet mot slutet av grillningen för att ge en karamelliserad och härligt glansig yta. Använder du glaze så kom ihåg att socker bränner lätt! Vill du ha extra mumsigt sticky revben så dubbelglazar du och penslar på en extra gång innan servering.    

Tillbaka till frågor. 

Hur använder man rökspån?

Att använda rökspån är ett enkelt och roligt sätt att variera smaken när du använder indirekt grillning. Det finns många olika alternativ ute i handeln. Varför inte låta lite lättfuktat rökspån av äppleträd förgylla din fläskstek med en söt rökton? Kasta ned en näve spån på glöden och fyll på lite då och då när du grillar under lock.

Tillbaka till frågor. 

Hur länge ska köttet grillas?

Grilltider är jättesvåra att ange eftersom det är så många faktorer som påverkar. Hur het är grillen och var står den? Är det blåsigt ute och vilken temperatur är köttet när du börjar grilla? Har du förlagat köttet, och hur tjock är biten? Lättaste sättet att hålla koll på när ditt kött är klart är att använda en stektermometer.
För fläskkött rekommenderas alltid servering genomstekt till innertemperatur på 70 grader. Nötkött är mer en fråga om tycke och smak, det varierar också något för olika styckdetaljer – och garanterat kommer någon opponera sig, för om stekgrader tvistar de lärda!

Se detta som en fingervisning:
Rare:              48-50 grader
Medium rare: 53-56 grader
Medium:        56-58 grader
Medium well: 60-65 grader
Well done:     65-70 grader

Tillbaka till frågor. 

Vad innebär direkt och indirekt grillning?

Hamburgare, korv eller skivor av kött grillar du med direkt värme, det vill säga på gallret direkt ovanför värmekällan då grillen är riktigt varm. Här grillar vi utan lock för att hålla upp värmen.
Indirekt grillning är en teknik som passar bra när tillagningen tar lite längre tid, mer än 20 minuter brukar man säga, och köttbitarna är större. Köttet placeras då i mitten på gallret och kolet eller briketterna föses till sidorna eller i en ring runt mitten för att uppnå en lägre indirekt värme. Ett tips är att placera en aluminiumform med lite vatten i mitt under gallret där köttet ligger köttet för att fånga upp köttsaften – kanske kokar du en sås på den sedan? Lägg locket på och låt värmen cirkulera! Med lite tillförd fukt bidrar du också till jämnare tillagning, lägre värme – och köttet öser sig själv. Och med formen på plats blir grillen dessutom lättare att rengöra. Har du en grill med ventiler i lock och balja kan du påverka värmen under tillagningen genom att justera syretillförseln. Prova att stänga lockventilen lite grand om grillen är för varm.

Tillbaka till frågor. 

Hur undviker jag att köttet fastnar på gallret?

Vänd skivorna precis så många gånger du vill, men låt de ligga första vändan tills de får ordentlig yta, då släpper de lättare från gallret. Ska genomstekningen bli jämn är det viktigt att låta grillskivor och hamburgare grilla ungefär lika länge på varje sida.

/Nedan är bearbetat innehåll från Grill-ABC – obs att denna bör tas bort från hemsidan!/

Tillbaka till frågor. 

Briketter eller kol?

Om man vill använda briketter eller grillkol är en smaksak, som så mycket annat. Briketter har en tendens att ge mer sot och aska, men ger å andra sidan en längre och jämnare värme. Prova dig fram, eller blanda!

Tillbaka till frågor. 

Hur grillar man färskkorv?

Har du inte provat färsk korv har du en riktig smakupplevelse framför dig! Lägg först korven
i kallt vatten ca 3 minuter. Stick sedan några små hål i korven med en gaffel. Grilla eller stek korven försiktigt på medelhög värme i ca 8 minuter tills den är genomstekt med en innertemperatur på 72°C.

Tillbaka till frågor. 

Gasol eller kol?

Vilken grill man väljer är en smaksak. Kolgrillen är den vanligaste grillen. Den ger en lite rökig och typisk grillkaraktär på köttet. Satsa gärna på en grill med lock så får du en kombination av ugn, rök och grill med många fler möjligheter.

Med en gasolgrill grillar du bekvämt, över en bädd av lavasten. Du slipper vänta in den perfekta glöden. Inget os och ingen sot, men samtidigt är det svårare att få till den typiska grillsmaken. Du kan hjälpa röksmaken på traven genom att lägga någon typ av spån på grillen, till exempel äpple, ek, körsbär, al och päronträ.

Tillbaka till frågor. 

Vilka redskap behöver jag?

Det är inte automatiskt den med mest och dyrast utrustning som grillar bäst! Med några enkla redskap kommer du långt. Satsa på en rejäl grillpensel. Med ett långt skaft slipper du bränna dig. Rengör den i rinnande varmt vatten. Utöver en pensel ska du satsa på en bra, lång grilltång i metall.

Tillbaka till frågor. 

Kan jag tillaga era grillprodukter utan grill?
Absolut, alla våra grillprodukter kan tillagas i vanlig ugn eller på stek- eller grilljärn.

Tillbaka till frågor.