Köttkunskap: Tillagning

Hur du tillreder din köttbit är förstås en smaksak, men med några goda råd och tips kan du göra råvaran verklig rättvisa.

Tillagning

Koka kött

Ju längre fram på kroppen köttdetaljen sitter, desto kraftigare fibrer och smak. Högrev, bringa och bog är exempel på muskler som har fått arbeta lite mer och som behöver tillagas under längre tid. Vid kokning mjukas bindväven upp och köttet blir både mört och saftigt. Som extra bonus får du en fin buljong som du kan använda som bas för en god sås.

Detaljer som passar för kokning
Gris – lägg, revbensspjäll, skinka, bog
Nöt – bog, bringa, högrev
Lamm – bog, rygg

Steka kött

I panna
Stek under kort tid på hög värme så får du en vackert brynt yta samtidigt som köttet behåller sin saftighet.

Detaljer som passar för stekning i panna
Gris –
filé, kotlett, karré (skivor)
Nöt – filé, biff, entrecôte (skivor), lövbiff
Lamm – filé, kotlett, entrecôte (skivor)

I ugn
Att steka i ugn är bekvämt, köttet sköter sig själv. Använder du en stektermometer kan du vara ganska säker på att få det resultat du vill ha. Kom bara ihåg att ta ut steken i tid. Steker du i hög ugnstemperatur fortsätter temperaturen att öka med upp till 10 grader när köttet kommit ur ugnen. Så ta ut steken innan den nått upp till önskad innertemperatur.
Tips! Bryn gärna köttet i en panna innan du stoppar in det i ugnen. Då får köttet en bättre stekyta och det behåller också sin vätska och saftighet.

Detaljer som passar för tillagning i ugn
Gris –
 fläskkarré
Nöt – rostbiff, fransyska
Lamm – stek

undefined

 

Bra att tänka på när du tillagar kött
  • Ta fram köttet ca 30 minuter innan tillagning, så att det blir rumstempererat.
  • Salta och peppra en kvart innan köttet ska i stekpannan. Då hinner kryddorna tas upp av köttet. Ska du grilla kan du gärna vänta med pepparn, annars riskerar den att brännas.
  • Snåla inte med fettet när du steker. Rent kött, som inte är panerat, suger nästan inte upp något fett alls. Fetare köttdetaljer kan till och med ha lägre fetthalt efter stekning eftersom en del av fettet smälter under stekningen.
  • Använd gärna en blandning av smör och olja som stekfett. Båda har för- och nackdelar, genom att blanda kan du både äta kakan och ha den kvar.