Om oss: Kvalitet & Hållbarhet

Nyhléns Hugosons är det norrländska alternativet inom kött och chark. Hög kvalitet i alla delar av produktionen och ett sunt miljötänk har sedan starten 1975 varit två grundpelare i företaget.

Kvalitet & Hållbarhet

Vår värld står inför stora globala utmaningar som kräver att alla tar sitt ansvar, både på global och lokal nivå. Men med utmaningar följer också möjligheter, och med utgångspunkt från FN:s globala mål har vi identifierat fyra områden där vi ser att vi har störst möjlighet att verka för en hållbar utveckling: vår Fyrklöver. Tillsammans med våra bönder, odlare, medarbetare, kunder och konsumenter gör vi skillnad för planeten i stort – och framför allt för Norrland.

Våra hållbarhetsmål

Vi arbetar målmedvetet för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling i Norrland. Alla insatser räknas, stora som små. Tillsammans gör de – och vi – skillnad.

Kvalitet kräver hållbarhet

Svensk djurhälsa är erkänt mycket god och vi kan vara stolta över vårt fina kött. Till viss del beror det på vårt svala klimat och på att vi har en liten mängd djur som är utspridda på en stor yta. Detta gäller inte minst här i Norrland. Men framför allt beror det på klok avel, bra djuruppfödning och världens strängaste djurskyddslagar. 

För att vi ska kunna fortsätta njuta av vårt norrländska kvalitetskött måste vi också ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv på hela verksamheten – från uppfödning till förpackning.

Alviksgården

På Alviksgården utanför Luleå är ambitionen att arbeta så nära den norrländska naturen som möjligt. Med egen spannmålsodling, grisuppfödning, biogasanläggning och flispanna skapas ett naturligt kretslopp. Grisarna på föds på gården och lever hela sitt liv här. När det är dags för slakt går grisarna bara en kort promenad. Lastbil behöver de aldrig åka!
Här sker också styckning av kött. Detaljerna förädlas sedan vidare i våra anläggningar i Skellefteå och Luleå, innan de färdiga produkterna levereras ut till butikerna.

I vår film om Alviksgården får du följa med på en tur genom de olika verksamheterna, träffa våra fantastiska grisar, medarbetare och företagets grundare Mikael Hugoson.

Hållbarhetsrapport

Ladda ner vår senaste hållbarhetsrapport (2022) här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2021 här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2020 här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2019 här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2018 här.

Kvalitetspolicy

Nyhléns Hugosons kvalitetspolicy kan sammanfattas i ordet KVALITET

Ladda ner vår kvalitetspolicy här.

Ansvarsfullt producerad soja

Soja är en av världens mest odlade grödor, och majoriteten av sojan går till sojamjöl som används till djurfoder i produktionen av kött, mjölk, ägg och odlad fisk. I takt med ökad global konsumtion av kött och andra animaliska livsmedel har efterfrågan på soja ökat snabbt. De storskaliga odlingarna har historiskt expanderat på bekostnad av unika naturområden, med förlusten av värdefull biologisk mångfald som följd. Även förlust av viktiga ekosystemtjänster som vattenförsörjning och pollinering, samt stora utsläpp av växthusgaser, var negativa konsekvenser av tidiga sojaodlingar.

2014 bildades nätverket Sojadialogen (numera Svenska plattformen för riskgrödor) som ett branschöverskridande initiativ, där medlemmarna genom ett frivilligt ansvarstagande bidrar till utvecklingen av och en ökad efterfrågan på mer ansvarsfullt producerad soja. Medlemmarna i Sojadialogen består av svenska foderföretag, livsmedelsproducenter, intresseorganisationer och handelsföretag i hela kedjan från jord till bord. Självklart står vi på Nyhléns Hugosons bakom detta initiativ och har sedan starten 2014 varit medlemmar av Sojadialogen. Detta innebär att 100% av den soja som vi använder är ansvarsfullt producerad.

IP Livsmedel

Hög kvalitet och säkra livsmedel är ledstjärnor i vårt arbete och vi är certifierade enligt FSSC 22 000 och IP Livsmedel.

Luleå 
Tillverkning av rökta, rimmade, kokta och lufttorkade charkuteriprodukter samt skivad smörgåsmat.
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.

Skellefteå
Styckning av kött, tillverkning av charkuteriprodukter, malet kött, köttberedningar och färdigmat samt transport av livsmedel. 
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.
Eko styckning, malning och paketering av ekologiskt kött. Ladda ner certifikat EKO här.

Alviksgården
Slakt och styckning av nöt, gris, lamm och häst. 
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.
Styckning av ekologiskt nötkött. Ladda ner certifikat EKO här.

Ullånger Slakteri 
Slakt av nötkreatur, häst, lamm och get, kylda slaktkroppshalvor och frysta ätliga slaktbiprodukter.
Ladda ner certifikat FSSC 22000 här.
Slakt och grovstyckning av ekologisk nöt, får och get. Ladda ner certifikat EKO här. 

Guldfiskens kök
Tillverkning av färsk färdigmat.
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.

Haparanda potatis
Tillverkning av potatisgratänger och packad potatis.
Ladda ner certifikat BRC här.