Om oss: Kvalitet & Hållbarhet

Nyhléns Hugosons är det norrländska alternativet inom kött och chark. Hög kvalitet i alla delar av produktionen och ett sunt miljötänk har sedan starten 1975 varit två grundpelare i företaget.

Kvalitet & Hållbarhet

Vår värld står inför stora globala utmaningar som kräver att alla tar sitt ansvar, både på global och lokal nivå. Men med utmaningar följer också möjligheter, och med utgångspunkt från FN:s globala mål har vi identifierat fyra områden där vi ser att vi har störst möjlighet att verka för en hållbar utveckling: vår Fyrklöver. Tillsammans med våra bönder, odlare, medarbetare, kunder och konsumenter gör vi skillnad för planeten i stort – och framför allt för Norrland.

Våra hållbarhetsmål

Vi arbetar målmedvetet för en miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar utveckling i Norrland. Alla insatser räknas, stora som små. Tillsammans gör de – och vi – skillnad.

Kvalitet kräver hållbarhet

Svensk djurhälsa är erkänt mycket god och vi kan vara stolta över vårt fina kött. Till viss del beror det på vårt svala klimat och på att vi har en liten mängd djur som är utspridda på en stor yta. Detta gäller inte minst här i Norrland. Men framför allt beror det på klok avel, bra djuruppfödning och världens strängaste djurskyddslagar. 

För att vi ska kunna fortsätta njuta av vårt norrländska kvalitetskött måste vi också ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv på hela verksamheten – från uppfödning till förpackning.

Alviksgården

På Alviksgården utanför Luleå är ambitionen att arbeta så nära den norrländska naturen som möjligt. Med egen spannmålsodling, grisuppfödning, biogasanläggning och flispanna skapas ett naturligt kretslopp. Grisarna på föds på gården och lever hela sitt liv här. När det är dags för slakt går grisarna bara en kort promenad. Lastbil behöver de aldrig åka!
Här sker också styckning av kött. Detaljerna förädlas sedan vidare i våra anläggningar i Skellefteå och Luleå, innan de färdiga produkterna levereras ut till butikerna.

I vår film om Alviksgården får du följa med på en tur genom de olika verksamheterna, träffa våra fantastiska grisar, medarbetare och företagets grundare Mikael Hugoson.

Hållbarhetsrapport

Ladda ner vår senaste hållbarhetsrapport (2021) här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2020 här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2019 här.
Ladda ner vår hållbarhetsrapport för 2018 här.

Kvalitetspolicy

Nyhléns Hugosons kvalitetspolicy kan sammanfattas i ordet KVALITET

Ladda ner vår kvalitetspolicy här.

Svenska sojadialogen

Bakom Sojadialogen står svenska jordbruksproducenter, foderföretag, matproducenter och handelsföretag i hela kedjan från jord till bord samt Världsnaturfonden/WWF. Genom ansvarstagandet vill deltagarna bidra till utvecklingen av efterfrågan på mer ansvarsfullt producerad soja.

Genom åtagande i Svenska Sojadialogen har Nyhléns Hugosons AB och de andra deltagarna förbundit sig till att säkerställa att 100 procent av den soja som används och/eller säljs av företagen ska vara ansvarsfullt producerad. Med ansvarsfullt producerad soja menar vi tredjepartcertifierad soja enligt RTRS eller ProTerras standarder som inte tillåter bland annat skogsskövling och annan förstörelse i känsliga naturområden, tvångsarbete samt barnarbete.

Ladda ner Försäkran - Svenska sojadialogen - Nyhléns Hugosons AB här

IP Livsmedel

Hög kvalitet och säkra livsmedel är ledstjärnor i vårt arbete och vi är certifierade enligt FSSC 22 000 och IP Livsmedel.

Luleå 
Tillverkning av rökta, rimmade, kokta och lufttorkade charkuteriprodukter samt skivad smörgåsmat.
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.

Skellefteå
Styckning av kött, tillverkning av charkuteriprodukter, malet kött, köttberedningar och färdigmat samt transport av livsmedel. 
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.
Eko styckning, malning och paketering av ekologiskt kött. Ladda ner certifikat EKO här.

Alviksgården
Slakt och styckning av nöt, gris, lamm och häst. 
Ladda ner certifikat IP Livsmedel här.
Styckning av ekologiskt nötkött. Ladda ner certifikat EKO här.

Ullånger Slakteri 
Slakt av nötkreatur, häst, lamm och get, kylda slaktkroppshalvor och frysta ätliga slaktbiprodukter.
Ladda ner certifikat FSSC 22000 här.
Slakt och grovstyckning av ekologisk nöt, får och get. Ladda ner certifikat EKO här