Om oss: Norrländskt

Det finns många goda skäl att välja det lokala alternativet. En del gör det för djurens skull, andra för att det gynnar den egna bygden. Några väljer norrländskt för att det helt enkelt smakar bättre. Dessutom är det ju ett hållbart val som bidrar till minskad klimatpåverkan.

Goda skäl att välja lokalt

Vi har ett nära samarbete med bönder runt om i Norrland för att värna om den lokala matproduktionen. Vi strävar alltid efter att använda så stor del norrländska råvaror som möjligt i våra produkter. Därför köper vi in djur från Norrland till våra slakterier, där köttet tas om hand av våra skickliga styckare. Många köper redan idag norrländskt kött, men vi skulle kunna bli långt fler. För det finns många goda skäl att välja det lokala alternativet.

 • Ett öppet landskap
  Vårt öppna, betade landskap är en förutsättning för att många växter, fåglar och insekter ska kunna leva här. När du väljer lokalproducerat kött är du med och bevarar den biologiska mångfalden.
 • En levande landsbygd
  Ett hållbart norrländskt jordbruk skapar förutsättningar för en levande landsbygd där människor vill bo, bönder kan verka och djuren mår bra.
 • Friska djur
  Vi är noga med att de bönder vi jobbar tillsammans med delar vår syn på god djuromsorg. Lokalproducerat kött kommer från djur som är uppfödda nära dig av stolta norrländska bönder.
 • Det smakar gott när det kommer från Norrland
  Att välja lokalproducerat kött handlar om att göra ett val som känns bra i magen, och som vi vet gynnar djur, människor och natur i vårt närområde. Då kan vi vara ganska säkra på att det också smakar bättre.

Följ med till gårdarna

För att gynna den norrländska matproduktionen har vi ett fördjupat samarbete med ett antal av våra bönder. De är alla uppfödare som står för kunskap, nytänkande, kvalitet, klimatsmart produktion och vars hjärtan bankar för det norrländska lantbruket. Här kan du läsa mer om dem och se några filmer från gårdarna.  

Hos David på Holmforsgården

På Holmforsgården i Boliden driver David Marklund sitt företag. Här får du en inblick i hur arbetsdagen på gården kan se ut och hur det är att jobba med små kalvar och bångstyriga tjurar.


Livet på Nysäter Lantbruk
På Nysäter Lantbruk utanför Sundsvall bor och arbetar Elin och Daniel Bergström. Hör dem berätta om livet på gården, hur familjen får ihop vardagspusslet och hur de tänker kring den lokala matproduktionen.

 

Lär känna våra norrländska bönder

Mikael Forslund med familj, Milafo Lantbruk, Häbbersfors, Västerbotten

Starkt lokalt engagemang på Milafo gård. Läs mer om Milafo Lantbruk här  


Fredrik Lindh, Burträsk, Västerbotten

Tredje generationens grisbonde på gården, här hittar vi produktion av prima norrländskt fläskkött. Läs mer om Fredrik här  Lars Edin och Linn Forsgren, Docksta, Västernorrland

Två generationer grisuppfödare. Läs mer om Lars och Linn här  


undefined

Lars Nathanaelson, Stafsgård, Jämtland

Här föder Lars upp nötdjur på en gård som gått i arv i 14 generationer. Med starkt engagemang för både djuren och bygden. Läs mer om Lars här  


undefined

Elin och Daniel Bergström, Nysäter Lantbruk, Västernorrland

På gården som ligger väster om Sundsvall bor Elin och Daniel med fyra barn och 330 ungtjurar.
Läs mer om Elin och Daniel här 


  undefined

Björn Olofsson, Lillpite, Norrbotten

Efter att ha provat på lantbrukarlivet övergav han planerna på att bli civilingenjör, och det har han inte ångrat. Läs mer om Björn här