Köttkunskap: Styckdetaljer

Vi har ett stort antal styckdetaljer från gris och nöt i vårt sortiment. På senare år har lamm blivit allt populärare, men nöt och gris är fortfarande de två vanligaste köttslagen.

Lamm
Lamm
Lammentrecôte

1. Lammentrecôte

En mör styckdetalj som kallas karré om benet sitter kvar. Marmorerad, mör och välsmakande. Den typiska lammsmaken sitter främst i fettet, så vill du ha en mildare smak, välj de magrare delarna.

Kotlettrad

2. Kotlettrad

Kallas också sadel och sitter längs lammets rygg. Ur sadeln kan man stycka ut inner- och ytterfilé. Skivor av kotlettraden blir lammkotletter. Från främre delen av sadeln får man också lammracks.

Innerfilé

3. Innerfilé

Mycket liten, så den styckas inte så ofta ur som en egen detalj. Fantastiskt mör och ändå smakrik.

Lammstek

4. Lammstek

Lämpar sig väl att stekas hel. Saftig och finmarmorerad i strukturen. En del av steken kan bli får- eller lammfiol. Säljs med eller utan ben.

Tunnbringa

5. Tunnbringa

Relativt fet detalj med tydlig smak av lamm. Används ofta till färs men kan också göras till en rulle och fyllas med örter. Med benen kvar blir det lammets revbensspjäll.

Lammbringa

6. Lammbringa

Bra till långkok och används också till färs. Hittar du lammbringa med ben går den utmärkt att grilla.

Bog

7. Bog

Används på samma sätt som lammstek, men är något mindre. Kan skäras ner och användas i klassiska grytor som dillkött och lammfrikassé.

Lägg

8. Lägg

Fram- och bakbenen behöver lite mer koktid, men rätt hanterat blir köttet mycket mört och smakrikt. Används till samma ändamål som bog.