Glöggdoftande julskinkmacka med rödbetor och majrovsallad
![](/imagegen.ashx?image=/media/1064/paalaegg-gloeggdoftande-julskinkmacka-med-roedbetor-majrovsallad-och-knaperstekta-loekringar-830x480.jpg&width=1300&compression=70&constrain=true)
- Lägg i rödbetorna, kanelstången och nejlikorna i en gryta med vatten, apelsinsaft och salt. Låt koka tills rödbetorna känns mjuka. Dra av pannan och låt rödbetorna svalna i spadet. Skala betorna och skär dem i klyftor.
-
Blötlägg gelantinblad i kallt vatten. Låt vatten, fond och soja koka upp, häll på glöggen och smaka av med salt och peppar. Krama ur gelantinbladen och rör ner dem i grytan. Häll över vätskan i en avlång form och låt stelna i kylen ca 4 timmar. Skär gelén i ½ cm tjocka skivor.
-
Vispa äggulan med en elvisp och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda ner Philadelphiaost och sedan de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och svartpeppar.
-
Låt smöret mjukna i rumstemperatur. Vispa med en elvisp på hög fart så smöret blir fluffigt, tillsätt osten och rör ut den i smöret.
-
När alla dina ingredienser är klara: Bred rågbrödet med det vispade Västerbottensostsmöret och lägg på två skivor skinka per macka, lägg sedan på köttgelén, 2 msk majrovasallad och två klyftor rödbeta, strö över löken.