Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Köttsoppa med klimp

1 tim + 1,5 tim 13 Ingredienser
Ingredienser

4 portioner

1 st märgben
1,3 kg högrev
1 ½ st köttbuljongtärningar
  potatis
  morötter
  rotselleri
  palsternacka
  purjolök
  svartpepparkorn
  vatten

Klimp

1 st grönsaksbuljongtärning + vatten
2 st  ägg
3-4 dl vatten
2-4 dl vetemjöl
  salt

 

Gör så här
  • Koka märgbenet i vatten ca 30 minuter i en stor gryta tillsammans med hela svartpepparkorn och köttbuljongtärningarna. Ta sedan upp benet och tillsätt den hela högreven i buljongen (hela köttbiten ska vara under vatten), låt koka 1-1 ½ timmar. Under tiden som köttet kokar tärnar du rotsakerna och skivar purjolöken.
  • Ta upp högreven från grytan och tillsätt rotsakerna i buljongen. Koka tills grönsakerna mjuknat (ca 15 min) och tillsätt därefter purjolöken. Medan rotsakerna kokar tärnar du högreven i 1,5 cm stora bitar.
  • När grönsakerna nästan är färdiga sätter du tillbaka köttet i grytan och låter alltsammans sjuda under lock i ca 20 minuter. 
  • Önskar du klimp i soppan så kokar du den i en gryta bredvid och tillsätter klimpen i slutat av sjudningen. Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en gryta.
  • Blanda ihop klimpsmet av 2 ägg, 3-4 dl vatten, 2-4 dl vetemjöl och salt i en skål. (Se upp så inte smeten blir för tjock, då blir klimpen hård). Klicka sedan ner klimpsmet i det kokande vattnet. När klimpen flyter upp är den klar. Ta upp klimpar med en hålslev och tillsätt i köttsoppan.