Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Höstgryta på Älgvarmkorv med senapskräm

22 Ingredienser
Ingredienser

4-6 portioner

2 förp  Nyhléns Hugosons Älgvarmkorv
2 förp Nyhléns Hugosons Alspånsrökta Bacon
1 st  Stor palsternacka 
4 st  Morötter 
200 g Rotselleri
2 st Gula lökar
250 g  Savoykål
15 cm Purjolök 
2 burkar Krossade tomater
1 dl Bong vilt- eller kalvfond
4 dl  Vatten
3 st Lagerblad
5 st  Enbär
¼ kruka Färsk timjan
1 ½ tsk Hel svartpeppar
2 msk Strösocker
1 tsk Salt
  Smör & olja till stekning 

Senapskräm:

2 ½ dl  Crème fraîche
3 tsk Colemans Senapspulver
1 msk Flytande honung 
2  krm Salt
  Svartpeppar efter smak
   
   
Gör så här
  • Stöt enbär och svartpeppar i mortel tillsammans med hackad timjan. Hacka det alspånsrökta baconet. Finhacka vitlöksklyftorna. Skala och hacka palsternacka, morötter och rotselleri grovt. Skala och klyfta den gula löken.
  • Fräs enbär, svartpeppar, vitlök, timjan, lagerblad och bacon gyllene i lite smör och olja på medelhög värme. Tillsätt rotsaker och gul lök samt strösocker och fräs till det hela få lite färg. Salta. Strimla savoykålen och tillsätt i grytan tillsammans med krossade tomater, fond och vatten. Låt sjuda på låg värme under lock i ca 15 minuter.
  • Skiva varmkorven i bitar och hacka purjolöken. Tillsätt korv och purjo till grytan och puttra klart utan lock på låg värme tills rotsakerna är mjuka ca 20min.
  • Blanda senapskrämen: Vispa samman crème fraîche med senapspulver och honung. Smaka av med salt och peppar från kvarn efter smak.
  • Servera grytan tillsammans med senapskräm och ett gott bröd.

    Tips för variation! Testa gärna att ersätta savoykålen med surkål istället – riktigt mumsigt.