Köttsoppa med klimp
Gör så här
- Koka märgbenet i vatten ca 30 minuter i en stor gryta tillsammans med hela svartpepparkorn och köttbuljongtärningarna. Ta sedan upp benet och tillsätt den hela högreven i buljongen (hela köttbiten ska vara under vatten), låt koka 1-1 ½ timmar. Under tiden som köttet kokar tärnar du rotsakerna och skivar purjolöken.
- Ta upp högreven från grytan och tillsätt rotsakerna i buljongen. Koka tills grönsakerna mjuknat (ca 15 min) och tillsätt därefter purjolöken. Medan rotsakerna kokar tärnar du högreven i 1,5 cm stora bitar.
- När grönsakerna nästan är färdiga sätter du tillbaka köttet i grytan och låter alltsammans sjuda under lock i ca 20 minuter.
- Önskar du klimp i soppan så kokar du den i en gryta bredvid och tillsätter klimpen i slutat av sjudningen. Koka upp vatten och grönsaksbuljong i en gryta.
- Blanda ihop klimpsmet av 2 ägg, 3-4 dl vatten, 2-4 dl vetemjöl och salt i en skål. (Se upp så inte smeten blir för tjock, då blir klimpen hård). Klicka sedan ner klimpsmet i det kokande vattnet. När klimpen flyter upp är den klar. Ta upp klimpar med en hålslev och tillsätt i köttsoppan.