Om oss: Företaget

Nyhléns Hugosons är det norrländska alternativet inom kött och chark. Hög kvalitet i alla delar av produktionen och ett sunt miljötänk har sedan starten 1975 varit två grundpelare i företaget.

Vår historia

1975 kom en ung man till Alvik utanför Luleå med ambitionen att föda upp grisar på bästa sätt och samtidigt producera kött av högsta kvalitet. Det fanns några grisstallar och ett antal grisar, men inte mycket mer. Sakta men säkert byggdes Norrlands största kött- och charkföretag upp. Mannen var Mikael Hugoson och företaget hette då enbart Hugosons.

Genom sammanslagningen med ångermanländska Nyhléns 2005 växte kunskapsbanken ytterligare och i dag hanterar Nyhléns Hugosons allt från djuruppfödning, urvalsprocesser och slakt till styckning och förädling av kött- och charkprodukter. 

undefinedMikael Hugoson med sonen Isac.


Med omsorg om djur och miljö

För att vi ska få fortsätta njuta av det norrländska mathantverket även i framtiden är miljöhänsyn och bästa möjliga djurhållning viktiga delar av vår verksamhet. I vår grisuppfödning på Alviksgården får smågrisarna alltid vara med sin mamma och sina syskon så länge som de ska, enligt naturens egna lagar. De lever i en miljö där de befrias från stress och där suggorna får chans att återhämta sig ordentligt efter varje kull.

På Alviksgården går inget till spillo. Här finns idag en biogasanläggning som tar vara på gårdens avfall på ett miljömässigt sätt. En anläggning där alla restprodukter hamnar och som gör gården självförsörjande när det gäller el och vatten. Biogödseln ger näring åt de egna markerna som producerar foder åt grisarna.

I vårt miljöarbete jobbar vi även med ecodriving, vilket innebär att vi utbildar förarna för ett effektivare körsätt som därmed bidrar till att sänka drivmedelsförbrukningen vid våra transporter.

undefined

Företaget idag

Vår vision är att vara det naturliga valet vid alla norrländska måltidstillfällen. Det blir vi genom att vara det ledande norrländska kött- och charkföretaget med fokus på våra kunder, vårt mathantverk och våra norrländska bönder. En förutsättning för att lyckas är att vi ständigt utvecklar vår organisation, våra processer och inte minst skapar förutsättningar för våra medarbetare att utvecklas med företaget. Respekten för miljö, hälsa och djuromsorg är central för verksamheten, liksom våra värdeord: affärsmässig, delaktig och stolt.

Vårt huvudkontor ligger i Luleå, där vi också har tillverkning av charkprodukter såsom korv och smörgåsmat. I Alvik har vi ett slakteri för gris och styckning av gris, nöt och lamm samt en biogasanläggning. I Skellefteå sker paketering av kött och tillverkning av palt, kroppkakor, smörgåstårtor, sallader och wraps. I Ullånger bedriver vi ett slakteri för nöt, kalv och lamm. I Boden tillverkas vår kylda färdigmat.

undefined

Antal produkter: ca 600 stycken
Omsättning 2020: ca 610 miljoner SEK 
Anställda: ca 200 personer
Grundat: År 2005
VD: Magnus Nilsson 
Ägare: Mikael Hugoson & Magnus Nilsson 

Svenska mästare i Chark-SM

Vartannat år anordnar köttbranschen sin stora kvalitetstävling där Sveriges bästa charkuterier utses. Chark-SM:s medaljer är en kvalitetsstämpel som innebär att en produkt håller riktigt hög kvalitet i allt från utseende och struktur till smak. Charkuterier av yppersta kvalitet belönas med guldmedalj. Av dessa guldcharkuterier utses sedan en Svensk Mästare i varje klass. Nyhléns Hugosons har en god tradition av att åka hem med fina priser från Chark-SM. Vår grovmalda grillkorv med lingon och granskott gav oss hedersutmärkelsen Årets Smakförnyare vid Chark-SM 2018. Priset tilldelas ett företag som gjort ”en nydanande insats för smakupplevelsen av en charkprodukt.” Korven har en hög kötthalt och är rökt över alspånsbädd. Smakerna har vi hämtat från den norrländska naturen.