6 november, 2020 Samarbete med Skellefteå Stadsmission

FN:s globala hållbarhetsmål finns för att världen 2030 ska kunna uppnå fyra viktiga mål: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen. Vägen kan tyckas lång från FN till ett kött- och charkföretag i Norrland, men faktum är att alla företag – oavsett bransch och storlek – kan bidra till de globala målen.   

Vårt samarbete med Skellefteå Stadsmission är ett exempel på hur vi gör skillnad på lokal nivå när det gäller den sociala hållbarheten.

Våra vägar korsades för ett par år sedan. Magnus Hammega, föreståndare för Skellefteå Stadsmission, berättar: ”Vi har ett fint samarbete med tre matvarubutiker i Skellefteå där vi hämtar ’svinnvaror’ varje vecka. Efter en sådan runda satt vi och samtalade i personalen och kunde konstatera att de varor vi får in inte riktigt räcker till. Vi skänker också matkassar till behövande i akut kris, och det tömmer snabbt våra små lager. Vi bestämde oss för att försöka hitta fler samarbetspartners. Efter samtalet satte jag mig vid datorn. Där låg ett mail från Nyhléns Hugosons, som undrade om vi var intresserade av ett samarbete. Vi satt alla häpna över det osannolika sammanträffandet. Vi arbetar i och för sig inom kyrkan, så en viss tacksam tanke skickades såklart till allas Vår Herre för hjälpen!”

Skellefteå Stadsmission är en ideell förening som genom sina olika verksamheter kan erbjuda en trygg plats i tillvaron för människor i utsatta livssituationer. ”Att ha en social samvaro är för många helt livsavgörande”, menar Magnus Hammega. Alldeles intill Sankt Olovs kyrka i centrala Skellefteå finns deras café, där man kan äta frukost, lunch eller träffas över en kopp kaffe. Hit kommer människor i olika åldrar och med olika bakgrund. Det kan vara missbruk, psykisk ohälsa, fattigdom eller ensamhet som gjort att man till slut hamnat på samhällets bakgård. ”Till oss är alla lika välkomna, oavsett religion, etnisk bakgrund, sexuell läggning eller samhällsstatus” berättar Magnus Hammega.

Den öppna gemenskapen är kärnan i verksamheten, men Stadsmissionen kan även erbjuda stödgrupper för anhöriga, studiecirklar, utflykter och samtal. Insatser som är helt beroende av volontärer, bidrag, gåvor och sponsring.

Vi är glada att Skellefteå Stadsmission tackade ja till vår förfrågan och att vi genom att skänka charkvaror kan bidra till deras viktiga arbete.

 

Facebook Email

« Tillbaka till nyheter