Recept

Här hittar du recepten för veckans alla dagar och måltider. Långkok eller snabblunch. Macka eller hel meny.

Svamptoast med rökt renstek

14 Ingredienser
Ingredienser

4 portioner

1 förp Nyhléns Hugosons Rökt renstek 
4 skivor surdegsbröd
3 msk smör eller olja 

Smörstekt svamp: 

600 gram säsongens svamp (t ex kantareller, champinjoner eller ostronskivling)
3 msk smör 
  salt och peppar
  torkad eller färsk timjan 

Picklad rödlök:

2 st  små rödlökar  
1 dl ättika 10%
2 dl socker
3 dl vatten
3 st  lagerblad
2 st  torkade enbär 
   

Västerbottenskräm:

2 dl majonnäs
2 msk crème fraiche 
50 gram Västerbottensost eller någon annan lagrad ost 
1 msk färskriven pepparrot 
1 tsk salt och några varv med pepparkvarnen



Gör så här
  • Rensa och dela svampen. Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt svampen och stek tills den får en gyllene färg. Salta, peppra och smaksätt med timjan. 
  • Picklad lök: Skala löken. Skär av toppen, en bit i botten och dela sedan på mitten så att det blir fyra stora ringar. Blanda lagen med kryddorna och låt koka upp. Lägg i rödlöken och låt den få ett uppkok, dra sedan åt sidan och låt löken kallna i lagen. Picklad lök håller sig länge i kylskåp, så den kan du göra i förväg.
  • Västerbottenskräm: Häll upp majonnäs och crème fraiche i en skål, riv i osten och pepparroten. Smaksätt med salt och peppar.
  • Stek brödskivorna i smör. Lägg varje skiva på en tallrik och fördela den varma svampen ovanpå. Dela löken och dra loss Toppa toasten med skivor av rökt renstek och picklade lökringar. Servera ostkrämen vid sidan av.