Grillrecept

Fläskytterfilé med ugnsrostad potatis i skivor, örtsås & krispig sallad

Ingredienser

4 portioner

600-800 g  Nyhléns Hugosons fläskytterfilé röd jalapeno & ramslök

Ugnsrostad potatis i skivor
900 gram fast potatis
3 msk smör
2 msk olja
2 vitlöksklyftor, finhackad

Örtsås
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chili, finhackad, mild
4 msk finhackad persilja, hackad
salt/peppar

Krispig sallad
gröna salladsblad (babyspenat, rucola och gemsallad)
½ gurka
½ dl vinaigrette (salladsdressing)

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

Fläskytterfilé
Ta ut köttet från kylskåpet så att det tillagas rumstempererat.
Köttet går utmärkt att helgrilla på såväl grillen, men även i ugn – isåfall 150 grader i ca 60 minuter till en innertemperatur på 70 grader.

Ugnsrostad potatis
Tvätta potatisen. Skär eller hyvla potatisen i tunna skivor på en mandolin.
Hetta upp en rymlig stekpanna med smör, olja och vitlökshack, på medelvärme, lägg i potatisskivorna och låt stekas ihop 5 minuter så att de får lite färg, rör om och salta!
Lägg sedan potatisskivorna i en rymlig ugnsform och låt potatisen rostas i ugnen i ca 45 minuter.
Om fläskytterfilén ugnsbakas går det fint att göra det samtidigt fast i separata formar. Stek gärna på köttbiten på ett grilljärn, för fint grillmönster, innan den ev ställs i ugnen.
Då köttet uppnått sin innertemperatur kan den få vila 15 minuter i ugnstemperatur innan köttet skärs i skivor.
Behöver potatisen ytterligare färg och knaprighet går det bra att höja temperaturen till 225 grader då köttet tagits ut.

Örtsås
Ta fram en skål och blanda majonnäs med crème fraiche, vitlök, chili och persilja- rör om! Smaka av med salt och peppar.

Krispig sallad
Skölj salladsbladen och lägg i en vacker skål. Tvätta gurkan och hyvla på mandolin i fina, tunna skivor. Sväng runt salladen med vinaigrette.

Vid Servering
Ta ut den varma potatisen från ugnen, skiva köttet & lägg ovanpå. Servera med örtsås och sallad.