David Marklund

Nötköttsbonde från Holmforsgården i Boliden, Västerbotten

Bonden från Holmfors har blivit företagare


undefined

När David Marklund var i tjugoårsåldern stod familjen inför ett vägskäl. Skulle släktgården i byn Holmfors utanför Boliden säljas, eller var David redo att ta över? David som arbetat en del på gården redan under gymnasietiden bestämde sig för att prova och köpte gården runt år 2000.

– Visst har jag fått försaka rätt mycket av sånt som vännerna höll på med, berättar David, men jag har sett till att ändå resa och ha roligt.

Idag driver David gården tillsammans med en anställd. 2006 byggdes den ut och kapaciteten fördubblades. Nu finns här runt 300 tjurar. De kommer när de är runt 2 månader och väger ca 100 kg. När det är dags att lämna gården ett drygt år senare väger de runt 650 kg. – Det är vår uppgift att se till att djuren växer och mår bra.

Det har alltid funnits nötdjur på gården, men att det är just tjurar som David arbetar med idag har bara delvis med traditionen att göra. – Tjurar kan vara stökiga, böka med varandra och bråka med oss. Men det är roliga djur att jobbamed! Det är alltid några individer som utmärker sig – både åt det positiva och det negativa. ”Den där är så jobbig, och han följer efter, han där vill kramas, honom ska vi akta oss för…”, berättar David.

Arbetsdagen börjar runt 7.30 med tillsyn av djuren i stallarna. Fram till17.30 är det fullt upp. Men för en bonde idag är inte dagen slut där. När David tagit dagens sista runda i ladugården återstår en hel del administrativt arbete. Det mesta av bokföring och fakturering sköter han själv.

– Vi har gått från att vara bönder till att bli företagare. Vi kan inte bara leva i nuet med djuren, som man gjorde förr. Vi måste vara insatta i företagsekonomi, tänka långsiktigt och kunna ta strategiska beslut, säger David. – Jag har lärt mig att acceptera att förutsättningarna ändras lite då och då. Och fokuserar på att anpassa mig istället för att gå runt och irritera mig på saker jag inte kan påverka.

– Har man inget att dölja och man sköter sig och sina djur, då är det inga problem, menar David, apropå krångliga regelverk och nitiska kontrollanter. Vi har ett bra djurskydd i Sverige, det fångar upp dem som missköter sina djur. Men det är inte bara djurhållningen som regleras utan också maskinernas klimatpåverkan. David har en del odlingsmark också och där använder han så lite konstgödsel och bekämpningsmedel som möjligt. Det är både ekonomiskt och bra för miljön.David berättar om en miljökontrollant från Länsstyrelsen som kom på en rutininspektion för ett tag sedan. – Hon lämnade gården med orden ”Jaha, men tack för idag då, hit behöver vi inte komma tillbaka på länge.” Och då är man ju nöjd, det är ett bevis på att vi har gjort något rätt!”

Det bästa med bondelivet är att få skapa något eget och styra sin dag. – Nu har vi ju myndigheter som vill vara med och bestämma en del också, men i det dagliga arbetet bestämmer jag själv vad jag ska göra. Och det är ju kärleken till djuren som gör att man trivs och vill hålla på med det här, menar David. Tjurarna bor i öppna stallar med frisk luft dygnet runt. – Det finns saker i nästa led som också har stor påverkan på kvaliteten, som marmorering och hängmörning. Men jag jobbar enligt filosofin att så länge djuren mår bra får vi ett så bra kött som det är möjligt att få.