Grillrecept

Fläskkarré med bakad färskpotatis, grillad hjärtsallad och chimichurri

0 Ingredienser
Ingredienser

4 portioner

600-800 g Nyhléns Hugosons Fläskkarré i skivor 
  salt och svartpeppar

Foliebakad färskpotatis

600 g färskpotatis
125 g rädisor
150 g haricots verts
1 knippe salladslök
1 kruka persilja
½ tsk paprikapulver
50 g smör
3-4 msk olivolja
  flingsalt och svartpeppar från kvarn
   

Grillad hjärtsallad 

2-4 st huvuden hjärtsallad/gemsallad
  olivolja
1 st vitlöksklyfta
½ st citron, saften av
ca 1 ½ msk flytande honung
  flingsalt

Chimichurri

1 kruka finhackad kruspersilja
2 st svitlöksklyftor, fint rivna
½ st rödlök finhackad
½ dl färsk oregano, finhackad
1 st  röd chili, urkärnad och finhackad
2 msk rödvinsvinäger
2 msk pressad citron
1-1 ½ dl olivolja
1 tsk paprikapulver
1 msk flytande honung
  salt och svartpeppar från kvarn
Gör så här

Ta fram köttet ur kyl och låt vila i rumstemperatur ca en timme innan grillning. Torka karréskivorna torra med hushållspapper.

Foliebakad färskpotatis

  1. Förbered väl tilltagna folieark till grillen. Välj själv om du vill ha ett paket per portion eller ett enda stort paket. Vik folien dubbel så minskar du risken för läckage.
  2. Förkoka potatisens försiktigt, ca 5-10 min beroende på storlek. Större potatis kan med fördel delas i kvartar innan kokning.
  3. Skölj och ansa haricots verts. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i bönorna och låt blanchera i sjudande vatten i 3 min. Häll av vattnet.
  4. Skölj och ansa salladslöken och rädisorna. Hacka salladslöken och skiva rädisorna i tunna skivor. Hacka eller riv vitlöksklyftorna fint. Finhacka persiljan.
  5. Fördela potatis, rädisor, haricots verts, salladslök och vitlök på foliearket. Toppa med smör i klickar samt den hackade persiljan. Ringla olivoljan över och krydda med paprikapulver, en nypa flingsalt och svartpeppar.
  6. Vik ihop foliepaketet noggrant. Lägg paketet på grillen i ca 15 min. Låt fläskkarrén gå på grillen ungefär samtidigt som potatisen för att tajma servering. Kom ihåg att köttet mår bra av att vila några minuter efter grillning.

Självklart kan du byta ut färskpotatis i receptet mot fjolårets potatis om du vill. De behöver bara förkokas lite längre. 

Fläskkarré

  1. Krydda skivorna med salt och peppar precis innan de läggs på grillen.
  2. Grilla karrén genomstekt utan att den blir torr, ca 3 min per sida.
  3. Låt köttet vila ca 5 min innan servering. Tranchera fläskkarrén i smalare skivor och ringla chimichurri över vid servering.

Hjärtsallad

  1. Ta bort eventuellt fula blad och dela salladen på längden.
  2. Pressa vitlöksklyftan. Gnid in salladens snittyta med lite olivolja och vitlök.
  3. Grilla salladens båda sidor 2-3 min.
  4. Lägg salladen på ett fat. Pressa citronsaft över, ringla över honung och lite extra olivolja. Avsluta med flingsalt på toppen. Servera gärna salladen ljummen.

Chimichurri

Hacka och blanda samman alla ingredienser till såsen i en skål.

Låt stå kallt minst en timme innan servering. Vill du inte hacka alla ingredienser kan du använda en mixer istället. Tycker du såsen är för tjock, späd med lite extra olja eller en skvätt vatten. Smaka av ordentligt för att hitta rätta balansen mellan syra, hetta, sötma och sälta.